BEHANDELING

Mucoviscidose behandelen

De therapie van mucoviscidose is momenteel nog vooral gericht op behandelen, voorkomen of verlichten van klachten. Tot nu toe is er nog geen genezende behandeling mogelijk, hierrond gebeurt wel veel wetenschappelijk onderzoek met sterke vooruitgang de voorbije jaren, waarover jullie in het volgende deel kunnen lezen.
Het vroegtijdig behandelen en opsporen van ziektetekens verbetert de levenskwaliteit en kan stabilisatie of verbetering van de aandoening bieden.
De behandeling is intensief en dagelijks noodzakelijk.

Behandeling van ademhalingsproblemen
Het doel is om de taaie slijmen zoveel mogelijk te verwijderen uit de longen, zodat infecties en longbeschadiging kunnen vermeden worden.
Dit gebeurt door middel van dagelijkse aërosolbehandeling, ademhalingskinesitherapie en soms ook antibiotica.

Aërosolbehandeling of verneveling brengt medicatie (slijmverdunners of antibiotica) tot diep in de luchtwegen en is vaak verschillende keren per dag nodig. Na gebruik van het toestel is het belangrijk om het toestel grondig te reinigen en drogen zodat infecties kunnen vermeden worden.

Ademhalingskinesitherapie is een essentiëel onderdeel in de behandeling. Via de techniek van autogene drainage, worden de taaie slijmen geëvacueerd. Dit kan gebeuren door een kinesist, of door de patiënt zelf.

Om infecties te behandelen en voorkomen, is vaak antibiotica nodig. Deze worden sneller, in hogere dosis en ook langduriger toegediend dan bij patiënten zonder mucoviscidose. De behandeling kan via de mond, via verneveling of intraveneus tijdens ziekenhuisopname.

Daarnaast is het belangrijk om contact met ziektes en kiemen te vermijden, via goede handhygiëne en hygiëne van materiaal, en bijvoorbeeld ook griepvaccinatie.

Behandeling van de spijsverteringsproblemen
Er worden bij elke maaltijd extra pancreasenzymes (Creon) ingenomen om een goede vertering van de voedingsstoffen te bekomen.
De energiebehoefte van een patiënt met mucoviscidose is tot 150% van de normale behoefte.
Daarom wordt er ook aangeraden om calorierijke (en vooral vertrijke) voeding in te nemen, alsook extra vitaminesupplementen en zout.
Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen een goede voedingstoestand en het behoud van longfunctie.

Tekst : Dr. Matthijs